Różnego rodzaju garnki to niezwykle istotny element w każdej kuchni. Warto kupić takie, które są porządnej jakości, szczególnie jeśli dużo gotujesz. Podpowiadamy, czym najlepiej kierować się przy ich wyborze.
Na początku warto zwrócić uwagę na przeznaczenie garnków. W tym celu zastanów się, do czego najczęściej ich używasz. Możesz kupić takie klasyczne lub dedykowane do gotowania konkretnych potraw. Na przykład są to garnki do szparagów, ryżu czy mleka. Istnieją również specjalne wersje do gotowania na parze, czy do smażenia. Wszystko zależy od tego, jaki rodzaj będzie dla Ciebie odpowiedni. Ważnym aspektem jest również rozmiar garnków. On także zależy od ich planowanego wykorzystania. Przykładowo taki, przeznaczony do gotowania makaronu, powinien być przede wszystkim głęboki. Zazwyczaj przydają się garnki w paru rozmiarach. Wtedy przygotujesz wiele posiłków, nawet jednocześnie. Opłacalną opcją jest zakup specjalnych zestawów. Pamiętaj, że w wyposażenie kuchenne porządnej jakości należy nieco zainwestować. Taka inwestycja wpływa między innymi na jego trwałość oraz na smak potraw.
Najważniejszą kwestią przy wyborze jest materiał, z którego wykonany jest garnek. Bardzo znana jest stal nierdzewna. Obecnie takie modele są najpopularniejsze na polskim rynku. Wpływa na to między innymi ich trwałość. Poza tym są one łatwe w czyszczeniu i odporne na uszkodzenia mechaniczne, takie jak zarysowania. Takie garnki nadają się do smażenia, pieczenia oraz do duszenia. To doskonały wybór dla osób, które nie mają więcej wymagań co do tego rodzaju wyposażenia i potrzebują podstawowych funkcji.
Nieco tańszą opcją są garnki aluminiowe. Jest to także często wybierana opcja, ponieważ jest lekka i całkiem wytrzymała. Obecnie jednak nie jest najczęściej polecana jako najlepszy wybór. Dzieje się tak z tego powodu, że jest to raczej cienki materiał, więc szybciej ulega przypaleniom. Wiele osób nie zaleca również korzystania z garnków emaliowanych. Chociaż także jest to tańszy zakup, to ich powłoka szybko się rysuje. Z tego powodu niestety może wydzielać szkodliwe substancje chemiczne.
Kolejnym rodzajem są garnki teflonowe. Ich dużym plusem jest to, że są one wytrzymałe i bezpieczne dla zdrowia. Należy jednak uważać, żeby nie porysować ich powłoki. W tym celu trzeba dokupić specjalne akcesoria, na przykład takie drewniane lub silikonowe. Innymi opcjami są garnki żeliwne. Charakteryzują się one długim utrzymywaniem ciepła. Przed zakupem trzeba pamiętać, że dodatkowo są one bardzo ciężkie. Pozostałymi materiałami są: szkło żaroodporne, ceramika i tytan.
Przy zakupie powinno się także zwrócić szczególną uwagę na dno garnków. Wpływa ono na komfort ich użytkowania. Dzieje się tak z tego powodu, że dzięki niemu w środku utrzymuje się ciepło przez określony czas. Zapobiega ono także przywieraniu i przypalaniu się potraw. Polecanym rozwiązaniem jest zakup modelu, który ma dno wielowarstwowe. Między poszczególnymi warstwami umieszczana jest wtedy miedź lub aluminium. Takie rozwiązanie występuje często w przypadku garnków zrobionych ze stali nierdzewnych. Dzięki niemu jedzenie pozostaje ciepłe przez długi czas. Często spotykane są także takie modele, które mają dno kapsułkowe z wbudowanym dyskiem.
Oprócz wyżej wymienionych rzeczy, przed kupnem sprawdź także, czy takie garnki można myć w zmywarce i do jakich kuchenek są przeznaczone. Zapoznaj się też z podziałem ze względu na powłokę. Zwróć również uwagę na rodzaj pokrywki i uchwytów.
Zdjęcie główne: Live on Shot/pexels.com